Ενότητα 11η - "Ο σεβασμός προς τους γονείς μέλημα του νόμου" | Αρχαία Ελληνική Γλώσσα | Β΄ Γυμνασίου

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Β΄  Γυμνασίου - Ενότητα 11η
"Ο σεβασμός προς τους γονείς μέλημα του νόμου"
Από σελίδα 84 έως σελίδα 89 στο σχολικό βιβλίο

Μετάφραση κειμένου (σελίδα 84 σχολικού βιβλίου)
Πλάτων, Νόμοι 881b-e (διασκευή)


Όποιος τυχόν τολμήσει πατέρα ή μητέρα ή τους πατέρες ή τις μητέρες αυτών να χτυπήσει, αρχικά ο πρώτος τυχών ας βοηθήσει (το θύμα), και ο μέτοικος ή ο ξένος να καλείται σε τιμητική θέση στους αγώνες, εάν βοηθήσει, εάν όμως δε βοηθήσει, να απελαύνεται από τη χώρα για όλη του τη ζωή· ο μη μέτοικος, εάν βοηθήσει, ας επαινείται, εάν δε βοηθήσει, να δέχεται τη μομφή· ο δούλος, εάν βοηθήσει, ας κερδίζει την ελευθερία του, εάν όμως δε βοηθήσει, να δέχεται με μαστίγιο εκατό χτυπήματα. Και εάν κάποιος καταδικαστεί για βιαιοπραγία εναντίον των γονέων (του), πρώτα να απελαύνεται από την πόλη σε άλλη χώρα για όλη του τη ζωή και να αποκλείεται από κάθε ιερή τελετή, εάν όμως γυρίσει από την εξορία, να τιμωρείται με την ποινή του θανάτου. Και εάν κάποιος ελεύθερος φάει μαζί με έναν τέτοιο ή πει μαζί ή έχει κάποια άλλη τέτοια σχέση ή και μόνο συναντώντας τον κάπου έρθει σε επαφή μαζί του με τη θέλησή του, να μην έρχεται σε κανένα ιερό μήτε στην αγορά, μήτε γενικά στην πόλη, παρά μόνο αφού εξαγνιστεί.
Νόημα 
   Το κείμενο της ενότητας αναφέρεται στη μέριμνα των νόμων σχετικά με τον σεβασμό των πολιτών προς τους γονείς και τους και παππούδες τους. Ο Πλάτωνας αναφέρει πως όποιος μέτοικος ή ξένος αντιληφθεί βιαιοπραγία κάποιου  απέναντι στους γονείς του, πρέπει άμεσα να βοηθήσει το θύμα. Εάν πράξει κατά αυτόν τον τρόπο, καλείται να παρακολουθήσει τους αγώνες από τιμητική θέση ενώ, αν επιλέξει να μην επέμβει στο περιστατικό, απελαύνεται από τη χώρα για πάντα. Εάν το πρόσωπο που πρέπει να επέμβει, ώστε να προστατευτούν οι γονείς του θύτη, είναι δούλος, αυτός απελευθερώνεται ενώ, αντίθετα, μαστιγώνεται βάναυσα αν παραμένει θεατής των γεγονότων.
   Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος ο θύτης τιμωρείται για τις βιαιοπραγίες απέναντι στα στενά συγγενικά του πρόσωπα με παντοτινή εξορία από τη χώρα. Η νομοθεσία είναι τόσο αυστηρή που ακόμα κι αν ο τιμωρημένος παραβεί την ποινή και επιστρέψει στη χώρα του, απαγορεύεται η οποιαδήποτε συμμετοχή του στην κοινωνική, θρησκευτική και πολιτική ζωή της. Τέλος, θεωρείται ατιμωτική πράξη η σύναψη διαπροσωπικών σχέσεων των άλλων πολιτών με τον τιμωρημένο, αφού όποιος έρθει σε επαφή μαζί του θα πρέπει να εξαγνίζεται για να συμμετάσχει στα κοινά της πόλης.
Απαντήσεις των ερωτήσεων της σελίδας 86 του σχολικού βιβλίου:
1. Πώς επαληθεύεται από όσα διαβάσατε η ιδιαίτερη σημασία που απέδιδε ο Πλάτων στον σεβασμό προς τους μεγαλυτέρους;

Απάντηση: Η ιδιαίτερη σημασία που απέδιδε ο Πλάτων στο σεβασμό προς τους μεγαλύτερους επαληθεύεται από την αυστηρότητα των ποινών που προτείνει, όχι μόνο προς τους ίδιους τους θύτες αλλά και προς τους μάρτυρες, που με τη βούληση τους αδιαφορούν για την προστασία των θυμάτων. Αμφότεροι υπέμειναν σκληρές και βάναυσες τιμωρίες που μπορούσαν να επιφέρουν το θάνατο, το μαστίγωμα ή την εξορία, ανάλογα με τον αν συμμετείχαν ή αν ήταν αποστασιοποιημένοι μάρτυρες των βίαιων γεγονότων. Οι γονείς αλλά και γενικότερα οι πρόγονοι θεωρούνταν από τους αρχαίους Έλληνες πολύ σεβαστά πρόσωπα που έπρεπε να τιμούνται κατάλληλα από τους απογόνους τους τόσο πριν όσο και μετά το θάνατό τους.

2. Από τις ποινές που προβλέπει ο νόμος που διαβάσατε ποια σας φαίνεται πιο αυστηρή; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

Απάντηση: Διαβάζοντας το κείμενο της ενότητας που μας παρατίθεται, διαπιστώνουμε ότι ο Πλάτωνας προτείνει πολύ αυστηρές ποινές για όσους δε βοηθούν αυτούς που γίνονται αποδέκτες βίας από τα παιδιά τους. Αυστηρότερη από όλες τις ποινές συγκριτικά θα λέγαμε πως είναι εκείνη που θα πρέπει να επιβάλλεται στους δούλους.  Το μαστίγωμα με εκατό επαναλαμβανόμενα χτυπήματα αποτελεί σίγουρα την πιο αυστηρή τιμωρία στο μυαλό ενός ανθρώπου. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι οι δούλοι, εξαιτίας της κοινωνικής θέσης τους, ήταν αντικειμενικά αδύνατο να επέμβουν σε τυχόν εχθροπραξίες των αφεντικών τους κατά των γονιών αυτών. Άρα, οι δούλοι, πέραν της υποταγμένης ζωής τους, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν και αντίστοιχες άδικες τιμωρίες, εξαιτίας πράξεων που ήταν σχεδόν απίθανο να παρεμποδίσουν.

3. Από το κείμενο που μελετήσατε διαφαίνεται διαφοροποίηση στον τρόπο που ο Πλάτων αντιμετωπίζει διάφορες κοινωνικές ομάδες σε σχέση με την τήρηση της υποχρέωσης να σέβονται τους μεγαλύτερους και να τους βοηθούν, όταν κακοποιούνται. Να καταγράψετε τις ομάδες αυτές και την αντιμετώπισή τους και, αξιοποιώντας τις γενικότερες γνώσεις σας για την αρχαιότητα, να προσπαθήσετε να την αιτιολογήσετε.

Απάντηση:

Ενότητα 11η - "Ο σεβασμός προς τους γονείς μέλημα του νόμου" | Αρχαία Ελληνική Γλώσσα | Β΄ Γυμνασίου

[facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.